Keuze project 2
Recycle Project
Teamleden:
Finn Pahladsingh
Ashraf Al Gani
Seyda Sariguney
Docent:
R. Smink
E-mail: rsmink@calandlyceum.nl
Opdrachtgever:
G. Terhorst, Recycling Bank**
E-mail: [info@recyclingbank.nl](mailto:info@recyclingbank.nl)
Website: [The Recycling Bank](https://therecyclingbank.com)
---
Projectomschrijving:
Onze opdrachtgever, Guido Terhorst van de Recycling Bank, heeft ons de opdracht gegeven om de levensloop van kunststof binnen het Calandlyceum te veranderen. Het doel is om de school meer plastic te laten recyclen in plaats van het weg te gooien. Momenteel wordt plastic niet gescheiden van de rest en wij willen dat veranderen door verschillende methoden voor het verzamelen en hergebruiken van plastic afval te implementeren. De meningen van de doelgroep zullen een belangrijke rol spelen bij het bedenken van oplossingen.
---
Probleemstelling:
Het doel van dit project is om een makkelijk en efficiënt systeem te ontwikkelen voor het verzamelen en recyclen van afval binnen de school, zodat mensen gestimuleerd worden om deel te nemen. Dit willen we onderzoeken door recyclingbakken te plaatsen, data te verzamelen en te verwerken met het recyclingmanagementsysteem, en een oplossing te bedenken voor dit probleem.
---
Vooronderzoek:
Afval in Amsterdam:
Het afval in Amsterdam nam toe tot 2012 en daarna af. In 2022 was het huishoudelijk afval per inwoner ongeveer 370 kg, waarvan het grootste deel restafval is. Recycling kan bijdragen aan energiebesparing, vermindering van vervuiling en bevordering van een circulaire economie. Het is belangrijk om afvalpreventie, hergebruik en recycling te bevorderen voor duurzame ontwikkeling en milieuproblemen aan te pakken.
Recyclen in Amsterdam:
Amsterdam bevordert het gescheiden inzamelen van afval en stimuleert initiatieven voor een circulaire economie en duurzame productie. Dit omvat projecten die gericht zijn op afvalvermindering, hergebruik en reparatie van producten, en innovatieve methoden voor afvalverwerking en recycling.
Wat doen andere bedrijven voor recyclen?
De luchtvaartindustrie, zoals KLM, staat voor uitdagingen bij het beheren van cateringafval door EU-wetgeving. KLM minimaliseert afval door het scheiden van afvalstromen en het gebruik van datamodellen om voedselverspilling te verminderen. Echter, beperkende wetgeving verhindert duurzamere praktijken.
---
Projectvoorstel (PVE):
Ons idee moet uniek en effectief zijn voor het inzamelen van afval binnen het Calandlyceum. We willen gebruik maken van de mening van de doelgroep via een vragenlijst, een goed inzamelings- en sorteringsproces, en het recyclingmanagementsysteem. We willen samenwerken met andere partijen voor textiel.
Eisen voor ons idee:
1. **Efficiëntie van het inzamelings- en sorteringsproces:** Het systeem moet afval effectief en efficiënt inzamelen en sorteren.
2. **Gebruiksvriendelijkheid voor de doelgroep:** Het proces moet gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn.
3. **Meetbare impact op CO2-reductie:** Het project moet bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot.
---
Onderzoeksvraag:
**Welke mogelijkheden zijn er om het recyclen van plastic en textiel binnen het Calandlyceum te verbeteren? Hoe kunnen we het bewustzijn vergroten, de inzamelingsprocessen optimaliseren en de participatie van zowel leerlingen als personeel vergroten om een duurzamere schoolomgeving te creëren?**
Deelvragen:
1. Hoe beïnvloeden de meningen en het gedrag van leerlingen en personeel de effectiviteit van een plasticrecyclingprogramma binnen de school?
2. Wat zijn de belangrijkste obstakels of uitdagingen waarmee het recyclen van plastic en textiel binnen de school wordt geconfronteerd?
3. Hoe bewust zijn leerlingen en personeel van het belang van recycling en duurzaamheid binnen de school?
4. Welke mogelijkheden zijn er om de inzameling van plastic en textielafval te verbeteren binnen de school?
5. Wat is de makkelijkste manier om de participatie van leerlingen en personeel te vergroten bij het recyclen van plastic en textiel?
---
Bronnenlijst:
- CBS. (2023, december 15). [https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83452NED/table?searchKeywords=amsterdam]
(https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83452NED/table?searchKeywords=amsterdam)
- KLM. (2024, april). What a waste: why airlines want but can't recycle more. van YouTube: [https://www.youtube.com/watch?v=GF6hq-85mKY]
---
Conclusie:
Door het implementeren van een efficiënt en gebruiksvriendelijk inzamelings- en sorteringsproces kunnen we de recyclingpraktijken binnen het Calandlyceum verbeteren. Dit zal niet alleen bijdragen aan het milieu door de CO2-uitstoot te verminderen, maar ook het bewustzijn en de participatie van zowel leerlingen als personeel vergroten. Het samenwerken met de Recycling Bank en het gebruik van het recyclingmanagementsysteem zijn cruciaal voor het succes van dit project.



links naar:
O&O eindverslag 2e project.docx
PVA Recyclingbank periode 2.docx
Leerdoelen:
Leerdoel 1: Je neemt bewust en weloverwogen
Risico's bij de uitvoering
Van je eigen taken
Leerdoel 2: Je durft af en toe van de routine
Af te wijken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb